Зіма 2018

 

  • 22.11.2017 - 17:51 | Harrier

    Cписок видов птиц Беларуси на начало 2017 г. включает 329 видов. Статус гнездящихся имеют 238 видов, в т.ч. 16 видов, гнездование которых регистрировалось лишь до 2000 г. К залетным отнесены 59 видов, из них 4 вида встречаются на территории страны регулярно (более 10 регистраций), а залеты 13 видов отмечались лишь в прошлом веке. В списке также 33 негнездящихся вида, которые регулярно и с относительно высокой численностью отмечаются в период миграции или зимовки.

  • 21.11.2017 - 17:59 | Harrier

    Доўгатэрміновыя даследаванні індывідуальна пазначаных вялікіх сініц (Parus major) ізноў прывялі да цікавых вынікаў – аказалася, што самцы выбіраюць у свае суседзі птушак з падобнымі паводзінамі.

  • 17.11.2017 - 19:53 | Harrier

    Не прайшло і тры гады, як каманда знакамітай лабараторыі арніталогіі Карнельскага ўніверсітэту (Cornell Laboratory of Ornithology) падрыхтавала сваю бясплатную праграму Merlin для вызначэння птушак па фотаздымках і для аматараў назіранняў птушак з Еўропы. Аднак, як можна здагадацца, у запакаванні праграмы для канкрэтных рэгіёнаў нашага кантыненту Усходняя Еўропа не трапіла. Што ж ёсць і якія магчымасці для вызначэння еўрапейскіх птушак дае абноўленая праграма?

  • 15.11.2017 - 00:17 | Harrier
    Новае даследаванне знайшло, што многія віды птушак, гняздуючыя ў штаце Каліфорнія (ЗША) адаптаваліся да глабальнага пацяплення між іншага такім чынам, што цяпер пачынаюць гнездаваць у сярэднім на тыдзень раней, чым сто год таму.
  • 13.11.2017 - 22:40 | Harrier
    Чырвоныя разеллы (Platycercus elegans) – вельмі ярка афарбаваныя папугаі, якія распаўсюджаны на поўдні і ўсходзе Аўстраліі. Акрамя спецыфічнай афарбоўкі, птушкі маюць спецыфічны пах.
  • 12.11.2017 - 01:19 | Harrier

    Многія жывёлы выдаюць розныя гукі трывогі, каб папярэдзіць іншых чальцоў сваёй групы пра небяспеку. Цяпер навукоўцы даказалі, што чубатыя галубы (Ocyphaps lophotes) робяць гэта без ужывання голасу. Адно з іх махавых пёраў утварае высокі гук, калі птушкі раптоўна ўзлятаюць. Калі, каб уляцець ад драпежніка, галубы хутчэй махаюць крыламі, гэты свіст-сігнал трывогі таксама гучыць больш часта.

    Важна, што іншыя галубы, якія чуюць гэты гук, таксама адлятаюць. Таму гэта не аўтаматычны гук, які ўзнікае пад час любога палёту галубоў, а менавіта сігнал трывогі.

  • 09.11.2017 - 19:47 | Harrier

    У ліпені 2014г. намі былі прымацаваныя спадарожнікавыя перадатчыкі РТТ-100 на 5 дарослых поплаўных луней (Circus pygargus) (3 самкі і 2 самцы) на той самай полукалоніі віду ў Крычаўскім раёне Магілёўскай вобласці (У Беларусь). Усе луні, якіх атрымалася прасачыць да месцаў зімоўкі ў зоне Сахель і назад на месцы гнездавання, выкарыстоўвалі т.зв. петлявыя міграцыі. Нашы птушкі зімавалі ў Чадзе, Камеруне, Нігеры і Нігерыі на найбольшай адлегласці ад 4944 да 5180 км па прамой ад месцаў гнездавання. Некаторыя з лунёў выкарыстоўвалі штогод амаль тыя самыя месцы зімоўкі і найбольш аддаленыя там адна ад адной кропкі склалі 261 км, іншыя карысталіся рознымі месцамі пад час зімавання з найбольш аддаленымі кропкамі нават да 950 км у розныя зімы.

     

  • 06.11.2017 - 23:55 | Harrier
    Новае даследаванне паказала, што як мінімум некаторыя віды не толькі шукаюць новыя тэрыторыі для гнездавання ў розныя гнездавыя сезоны, аднак могуць рабіць гэта нават на працягу аднаго і таго ж сезону! Звычайна такія паводзіны характэрныя для птушак, якія выкарыстоўваюць у якасці шлюбнай стратэгіі праміскуітэт.
  • 04.11.2017 - 21:37 | Harrier
    Новае даследаванне каманды арнітолагаў з універсітэту Nebraska-Lincoln паказала, што птушаняты чорнагаловай зонатрыхіі (Zonotrichia atricapilla) пазнаюць песню птушак свайго віду нават пачуўшы толькі адну ноту з яе пачатку - нават не гледзячы на тое, што яшчэ не вывучылі яе самі.
  • 03.11.2017 - 22:13 | Harrier
    Шаноўныя сябры! Ужо сёмую зіму традыцыйна з Вашай дапамогай мы хацелі б занесці ў табліцу месцы і даты (першых) сёлетніх рэгістрацый тых відаў, якія прылятаюць да нас выключна на зімоўку (чачоткі, амялушкі, касматаногія канюхі і г.д.) і таксама прасачыць дзе ў Беларусі зімуюць тыя віды, якія застаюцца з намі а) незаўсёды (напрыклад, сокал-пустальга), б) застаюцца не ва ўсіх рэгіёнах (напрыклад, шэрыя ці вялікія белыя чаплі, берасцянкі).